VEEL GESTELDE VRAGEN

 

1.   Wat maakt deze trein zo bijzonder?
Het betreft hier één van de laatste twee overgebleven rijtuigen van de ZHESM, de spoorwegmaatschappij die vanaf 1908 de allereerste elektrische treinen van Nederland in bedrijf had. Deze treinen reden vanaf het eerste begin al over de Hofbogen. Het enige andere exemplaar dat nog bestaat is te zien in het spoorwegmuseum.
Ons exemplaar heeft een bagageruimte en is net iets anders. Het spoorwegmuseum heeft niet zelf de middelen of de intentie dit rijtuig te restaureren. Dit betekent dat het uiteindelijk gesloopt zal worden of vergaan, mits anderen zich erover ontfermen. En daar komen wij kijken. Wij zien een unieke kans de wagen met de Hofbogen te herenigen en daarmee een stuk Rotterdams historie weer tot leven te brengen!

 

2.   Hoe lang kan het rijtuig nog in Duitsland blijven?
De wagen staat nu op een rangeerterrein en staat uit het zicht, maar er is gevaar van zwervers en/of vandalen, met alle gevolgen van dien. Afgelopen winter is dat al een keer gebeurd envandaar dat hij er niet lang meer kan blijven staan. Stel voor dat er een vuurtje in wordt gestookt… dan is de kans om dit laatste originele rijtuig te herstellen definitief verkeken.

 

3.   Kan de trein nog rijden? Hoe gaan jullie hem transporteren?
Hij kan niet meer zelf over het spoor rijden. Ter plekke wordt het rijtuig los gemaakt van het onderstel, om vervolgens op een dieplader getakeld te worden. We zullen hem daarna zo’n 585 kilometer over de weg vervoeren, totdat we in Rotterdam zijn. Hij zal dan voor restauratie worden gestald op de Keilewerf aan de Vierhavenstraat.

 

4.   Hoeveel geld kost dit allemaal?
Het transport kost € 16.500 en de kosten voor de restauratie zijn geraamd op € 200.000. Dit zijn bruto bedragen die onder te verdelen zijn in arbeid, materiaal, huur, etc. De stichting heeft zelf geen geld en probeert via sponsoring in natura, subsidies en crowdfunding acties de benodigde bedragen bij elkaar te krijgen.

 

5.   Dat klinkt erg ambitieus, is dat wel haalbaar?
Ja! Vanuit verschillende hoeken krijgen we positieve reacties. De gemeente, Hofbogen BV en verschillende bedrijven hebben al hun medewerking toegezegd, op voorwaarde dat er vanuit bewoners ook voldoende draagvlak is. Dat betekent concreet dat we een deel van het benodigde geld zelf bij elkaar moeten krijgen, o.a. via crowdfunding. Daarnaast steken we een groot deel van onze tijd in het benaderen van nog meer potentiële subsidieverstrekkers en bedrijven die middelen en/of materialen in natura willen verstrekken. Zie jij het rijtuig ook graag terugkomen op de Hofbogen en wil je iets bijdragen? Laat het ons weten via info@hofpleintrein.nl

 

6.   Wat gebeurt er met de trein, als hij op de Hofbogen staat?
Het belangrijkste doel van de stichting is dat het rijtuig straks weer op de Hofbogen staat, aan de buitenkant voorzien van de decoratie uit de jaren ’20. De intentie is dat de lege wagon daarna wordt verhuurd aan een ondernemer. Wij zijn nu al bezig mee te denken over een mogelijke invulling en proberen dit onder de aandacht te brengen. Voor ons staan eigenlijk alle opties open. Ideeën lopen uiteen van het inrichten van de wagen als bed&breakfast, high tea restaurant, museum, uitgifteloket voor tuingereedschap, tot zelfs een overdekte vlindertuin. Het is mede afhankelijk van de toekomstige functie van het dak. Het dak zal vrijwel zeker een groene invulling gaan krijgen en (semi-) openbaar toegankelijk worden. Het dak zal naar gelang in delen worden ingericht.

 

7.   Ik heb ook leuk idee en wil graag helpen, kan dat?
Wij staan altijd open voor ideeën en kunnen op termijn wel wat helpende handen gebruiken. Het type hulp zal afhankelijk zijn van de fase waar het project zich in begeeft. Momenteel zijn we vooral geholpen met het zo veel mogelijk rondvertellen over ons project. Hoe meer mensen er vanaf weten, hoe beter!
Heb je een idee, of wil je in de toekomst meehelpen dan kun je een mail sturen naar info@hofpleintrein.nl . Laat in je bericht ook even weten op welk vlak je ons zou kunnen helpen. Ben je goed in hout- of metaalbewerking? Heb jij, of ken jij een bedrijf dat het project in geld of materialen kan steunen? Of heb je interesse om straks als ondernemer jouw bedrijf in de wagen te vestigen? Laat het ons weten!

 

8.   Wat een gaaf initiatief!
Ik wil ook een bedrag doneren, hoe doe ik dat?

Dat is heel eenvoudig.
Ieder bedrag is welkom en kun je overmaken naar:

Stichting Hofpleintrein
NL33 INGB 0007 5127 55

Stuur vervolgens een mail naar info@hofpleintrein.nl en laat weten welk bedrag je hebt overgemaakt en hoe je wilt dat je donatie wordt vermeld op de website. Uiteraard kun je er ook voor kiezen anoniem te blijven. Je ontvangt een bericht per mail ter bevestiging.

 

 

9.   Wat is het belastingvoordeel voor donateurs van een culturele ANBI?
Stichting Hofpleintrein heeft een aanvraag gedaan tot beschikking voor culturele ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) en is actief op het gebied van cultuur/erfgoed.
Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.